Posted by : insurance solutions Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

FRAUD

Interfima: Τα κλειδιά για την αντιμετώπιση της ασφαλιστικής απάτης

Βίκυ Γερασίμου

Αρχισυντάκτρια at Insurance World

Με συντονισμό της νομοθετικής πρωτοβουλίας διεθνώς, σε επίπεδο συλλογικών οργάνων και εταιρειών, την αξιοποίηση της εμπειρίας από φορείς κατά της απάτης και την χρήση της τεχνολογίας των Big data και της τηλεματικής θα μπορέσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες να περιορίσουν το φαινόμενο της ασφαλιστικής απάτης στην Ελλάδα.
 
Την εμπειρία του για το πως θα περιοριστεί το πρόβλημα αναφερόμενος σε συγκεκριμένα  περιστατικά απάτης μετέφερε σήμερα σε εκδήλωση της INTERFIMA, ειδικός της International Association of Financial Management, Burke Files, σε ανθρώπους της ασφαλιστικής αγοράς.


Στους καταναλωτές υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι η ασφαλιστική απάτη είναι ένα «έγκλημα» χωρίς θύματα, ωστόσο αυτό δεν ισχύει γιατί το κόστος της μετακυλύεται στους «τίμιους» ασφαλισμένους, ενώ συχνά κυκλώματα εκμεταλλεύονται μετανάστες, τους οποίους και χρησιμοποιούν για να στήσουν ατυχήματα. Υπολογίζεται ότι η ασφαλιστική απάτη ετησίως κοστίζει σε κάθε νοικοκυριό

στη Βρετανία 100 λίρες.
Όπως ανέφερε ο κ. Burke ασφαλιστική απάτη διαπράττουν κατά κύριο λόγο ανύπαντροι άντρες 26-35 ετών, ενώ το επάγγελμα στο οποίο συχνά συναντάται η εν λόγω παραβατικότητα είναι οι δικηγόροι. Στον κλάδο αυτοκινήτου η απάτη εμφανίζεται με διάφορες μορφές όπως τα γνωστά crash-for-cash, τα στημένα ατυχήματα, τους ανθρώπους που σκόπιμα πέφτουν σε αυτοκίνητα για να εισπράξουν αποζημιώσεις και στην προκειμένη περίπτωση συχνά πρόκειται για μετανάστες, σε τραυματισμούς που συμβαίνουν σε ατυχήματα με χαμηλή ταχύτητα κ.α.
Στα συμβόλαια υγείας συχνά είναι τα περιστατικά ασφάλισης ανθρώπων με ανίατες ασθένειες και στα συμβόλαια περιουσίας συναντώνται συνήθως εμπρησμοί.
Ο κ. Burke επίσης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες μεθόδους αντιμετώπισης ύποπτων υποθέσεων και το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται και να αναλύονται οι συμπεριφορές των πιθανών δραστών. Οι εταιρείες πρέπει να δώσουν έμφαση στην ορθή οργάνωση τους, τη συλλογή στοιχείων χρήσιμων για την καταπολέμηση τέτοιων περιπτώσεων και την αποτροπή – περιορισμό της ασφαλιστικής απάτης. Στοιχεία στα οποία πρέπει να γίνεται έλεγχος και να διασταυρώνονται με άλλες παρόμοιες περιπτώσεις είναι τραπεζικοί λογαριασμοί, τηλεφωνικοί αριθμοί και στοιχεία επικοινωνίας, ασφαλιστές και δικηγόροι.
Μ. Αντωνάκη: 9 εκατ. ευρώ οι δόλιες αξιώσεις
Στα νομοθετικά εμπόδια που συναντούν τα αρμόδια τμήματα καταπολέμησης της απάτης στην Ελλάδα αναφέρθηκε η κα Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί ο ιδιαίτερος τρόπος λειτουργίας της ασφαλιστικής σύμβασης και να διευκολυνθεί η ασφαλιστική εταιρία κατά τη διερεύνηση. Στην χώρα μας η άσκηση ποινικής δίωξης αποτελεί συνήθως πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία.

Η στρατηγική της αγοράς όπως τόνισε για τον περιορισμό των δόλιων αξιώσεων θα βασιστεί στα εξής:
– Υιοθέτηση στρατηγικής διαχείρισης της ασφαλιστικής απάτης

– Ευθυγράμμιση του μοντέλου λειτουργίας της εταιρίας στη στρατηγική αυτή
– Βελτίωση της ποιότητας της πληροφορίας σε σχέση με τις αξιώσεις αποζημίωσης
-Χρήση προηγμένων εργαλείων τεχνολογίας και ανάλυσης
Η ημερίδα λαμβάνει την ευγενική χορηγία επικοινωνίας των Insurance World και InsuranceWorld.gr,

Τα στοιχεία που έχει η Ένωση δείχνουν πως το πρόβλημα της απάτης δημιουργεί μεγάλο κενό στην αγορά, το οποίο κοστίζει στους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Ειδικότερα το 2012 εξακριβώθηκαν στον κλάδο αυτοκινήτων περίπου 2.000 περιπτώσεις ασφαλιστικής απάτης. Το ποσό που εξοικονομήθηκε από τη μη καταβολή των δόλιων αυτών απαιτήσεων εκτιμάται ότι ήταν της τάξεως των € 9 εκατ.
Δράσεις ΕΑΕΕ
– Δημιουργήθηκε Ειδική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ασφαλιστικής απάτης
– Διαμορφώθηκε ερωτηματολόγιο για την παρακολούθηση του φαινομένου & τη συλλογή στατιστικών στοιχείων
– Μελετάται η δυνατότητα χρήσης ειδικού λογισμικού από την ΕΑΕΕ που θα διευκολύνει τις εταιρίες στην ανίχνευση ύποπτων περιπτώσεων απάτης στον κλάδο αυτοκινήτου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι από τις εταιρείες: Eurobank Ergasias (απο τα κεντρικά της τράπεζας – Risk), AXA, Metlife, Cromar, Mondial, Dynamis, NN, Groupama, Europisti, ERGO, Genworth, Euler Hermes, PWC, Eurolife, ATE Insurance,
International Life, Allianz, Ethniki Insurance, Carglass, MIB Hellas, Imperial, AIG, VRS Adjusters και Matrix Brokers

http://insuranceworld.gr 

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © Εξασφαλισμένος - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -