Posted by : insurance solutions Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Της Ευγενιας Τζωρτζη


Πειστική εναλλακτική λύση αποταμίευσης σε προσιτό κόστος αποτελούν τα επενδυτικά ασφαλιστικά προγράμματα, γνωστά ως unit linked. 

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά συνταξιοδοτικά προϊόντα, τα unit linked δεν συνοδεύονται με εγγυήσεις και ο ασφαλισμένος λαμβάνει στη λήξη της ασφάλισης το ποσό που θα έχει συγκεντρωθεί στον λογαριασμό του με βάση την πορεία της επένδυσης.

Η εγγύηση συνδέεται με το επιτόκιο βάσει του οποίου υπολογίζεται η εγγυημένη σύνταξη και για την οποία δεσμεύεται η εταιρεία απέναντι στους ασφαλισμένους. Η κακή πορεία των αγορών, που έχει συμπιέσει τις αποδόσεις των επενδύσεων σε πολύ χαμηλά επίπεδα, υποχρεώνει το σύνολο των εταιρειών να
προχωρήσουν παράλληλα και στην αναπροσαρμογή των εγγυημένων επιτοκίων, βάσει των οποίων υπολογίζεται η σύνταξη.
Ετσι, ακόμα και οι εταιρείες που υπόσχονταν μέχρι σήμερα το υψηλό επιτόκιο του 3% ή 3,35% -είναι το ανώτατο επιτόκιο που επιτρέπει ο νόμος- προχωρούν πλέον στη μείωσή του στο επίπεδο του 2% ή ακόμα και χαμηλότερα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η μείωση των επιτοκίων σημαίνει ότι πλέον απαιτούνται περισσότερα χρήματα που θα πρέπει να καταβάλλει ο ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια της ασφάλισης, για να φτιάξει το ίδιο ποσό που θα λάβει στο τέλος ως σύνταξη ή εφάπαξ ποσό. Συνεπώς, τα κλασικά προγράμματα αποδεικνύονται εξαιρετικά ακριβά και ορισμένες φορές απαγορευτικά σε ό,τι αφορά τα ετήσια ασφάλιστρα που πρέπει κάποιος να πληρώνει για να εξασφαλίσει μια ισόβια σύνταξη.

Η απουσία εγγυήσεων αποδεσμεύει την εταιρεία από το κόστος που συνεπάγεται αυτή η παροχή, η οποία σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.

 Ενδιάμεση επιλογή αποτελούν τα αποταμιευτικά προγράμματα που δεν υπόσχονται ισόβια σύνταξη, αλλά μόνο την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού στη λήξη της ασφάλισης. 

Τα προγράμματα αυτού του τύπου έχουν εγγυημένη απόδοση, δηλαδή εγγυημένο επιτόκιο, αλλά η απαλλαγή της εταιρείας από την ισόβια δέσμευση, της επιτρέπει να υπολογίσει με μεγαλύτερη ασφάλεια το κόστος των εγγυήσεων που αναλαμβάνει. 

Ετσι, περιορίζεται και το κόστος αυτών των προγραμμάτων για τον πελάτη, ο οποίος καταβάλλει ουσιαστικά λιγότερα ασφάλιστρα σε σχέση με αυτά που θα κατέβαλε εάν ήθελε να «αγοράσει ισόβια σύνταξη».

Αντιθέτως, στα επενδυτικά προϊόντα η εταιρεία αποδεσμεύεται πλήρως τόσο από την υποχρέωση καταβολής ισόβιας σύνταξης όσο και από την καταβολή εφάπαξ ποσού και η μόνη υποχρέωση είναι να επιστρέψει στον πελάτη το ποσό που θα έχει συγκεντρωθεί στον λογαριασμό του, όταν ο ασφαλισμένος επιλέξει να ρευστοποιήσει την επένδυσή του. 

Η αποδέσμευση της εταιρείας από οποιαδήποτε υποχρέωση καθιστά το προϊόν περισσότερο ελκυστικό για τον πελάτη, ο οποίος ουσιαστικά απολαμβάνει τα οφέλη ή τις ζημίες της επένδυσης, απαλλαγμένη από το πρόσθετο κόστος που δημιουργούν οι εγγυήσεις.

 Η επένδυση μπορεί να είναι σε αμοιβαία κεφάλαια μετοχών, ομολόγων, διαθεσίμων ή συνδυασμό των παραπάνω.

Εκτός από το εύρος των επενδυτικών επιλογών, σε προσιτή και απλοποιημένη μάλιστα μορφή, βασικό πλεονέκτημα των προϊόντων unit linked είναι η διαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων

Το είδος των επενδύσεων όπου είναι τοποθετημένο το κεφάλαιο του πελάτη, με τη μορφή «καλαθιού» αμοιβαίων κεφαλαίων ή εσωτερικού μεταβλητού κεφαλαίου, είναι σαφές από την πρώτη στιγμή και καθ’ όλη τη διάρκεια της επένδυσης, ενώ ο πελάτης έχει τη δυνατότητα των εξαγορών ανά πάσα στιγμή.

Αντίστοιχη ευελιξία υπάρχει και ως προς την αλλαγή της επενδυτικής της πολιτικής, καθώς ο πελάτης διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής της κατηγορίας των αμοιβαίων κεφαλαίων, αξιολογώντας τις επενδυτικές συνθήκες με στόχο τη μεγιστοποίηση του οφέλους ή την αποφυγή ζημιών. Το κόστος αυτών των κινήσεων είναι μικρό και δεν ξεπερνά τα 15 ή 20 ευρώ τον χρόνο.

Βασικό κλειδί όλων των ασφαλιστικών προγραμμάτων είναι η μακροχρόνια διάρκειά τους, αφού στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων τα ασφαλιστήρια συμβόλαια προϋποθέτουν τουλάχιστον δεκαετή παραμονή. Σε κάθε περίπτωση, η ρευστοποίησή τους πριν από την πάροδο τριετίας, οδηγεί τον ασφαλισμένο σε απώλεια χρημάτων, στον βαθμό που τα πρώτα χρόνια το προϊόν επιβαρύνεται με το διαχειριστικό κόστος.
kathimerini.gr

«Ελκυστικά» τα προϊόντα Unit Linked το 2014


Σταθερά ανοδική πορεία ακολουθούν το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα τα προγράμματα Ζωής, τα οποία είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις, με τους καταναλωτές να κρίνουν «ελκυστικές» τις πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρουν.

 Αυτό αποδεικνύουν τα πρόσφατα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΕΑΕΕ), τα οποία και δείχνουν μία μεγάλη αύξηση των λεγόμενων unit linked προϊόντων και κατά τη διάρκεια του 2014

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Μαρτίου του τρέχοντος έτους, η παραγωγή στα προϊόντα Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις, ανήλθε στα 24,8 εκατ. ευρώ, από τα 19,9 εκατ. ευρώ του προηγούμενου μήνα, «εκτοξεύοντας» τη συνολική παραγωγή του τριμήνου στα 58,9 εκατ. ευρώ. Η νέα αυτή άνοδος έφερε τα προϊόντα unit linked αρκετά πάνω από τη συνολική αύξηση των ασφαλίστρων του κλάδου Ζωής (2,5%) σε αυτό το διάστημα, αλλά και κατά 7,6% υψηλότερα από την αντίστοιχη παραγωγή του 2013.

Η παραγωγή στις ασφαλίσεις των Unit Linked το 2014

Μήνας            Παραγωγή    
Ιανουάριος 14.288.972,21    
Φεβρουάριος 19.871.531,74    
Μάρτιος          24.755.301,74    
Τριμήνου          58.915.805,69  
*Ποσά σε ευρώ

Τα χαρακτηριστικά των unit linked

Τα ασφαλιστικά προϊόντα unit linked, είναι στην ουσία προγράμματα που απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να συνδυάσουν την αποταμίευσή τους με μία επένδυση σε αμοιβαίο κεφάλαιο. Πρόκειται δηλαδή για μία σταθερή ασφάλιση, η οποία προσφέρει και ένα περιθώριο ρίσκου για επιπλέον κέρδη.
Στην πράξη τα unit linked ασφαλιστήρια, είναι συμβόλαια που χωρίζονται σε δύο μέρη, με το ένα μέρος να περιλαμβάνει το αποταμιευτικό πρόγραμμα (που μπορεί να είναι και συνταξιοδοτικό ή ασφάλιση Ζωής) που έχει σταθερές καλύψεις και εγγυημένες παροχές, και το άλλο μέρος να αφορά μία επένδυση την οποία καθορίζει εξ αρχής ή και κατά τη διάρκεια του γενικότερου προγράμματος, ο ίδιος ασφαλιζόμενος σε συνεννόηση (και βάσει των ιδιαιτεροτήτων του εκάστοτε προϊόντος) της κάθε ασφαλιστικής εταιρείας.

Παροχές και οφέλη

Ο ασφαλιζόμενος που θα επιλέξει ένα αποταμιευτικό πρόγραμμα συνδεδεμένο με επενδύσεις, στην ουσία εξασφαλίζει ένα… ελεγχόμενο ρίσκο, το οποίο είναι πιθανό σε βάθος χρόνου να του προσφέρει μεγαλύτερες αποδόσεις και τελικά ένα μεγαλύτερο κεφάλαιο στο πέρας της ασφάλισης. Τα unit linked προγράμματα της αγορές δηλαδή, προσφέρουν την πλειοψηφία των παροχών ενός αποταμιευτικού προγράμματος, όπως
- ισόβια εγγυημένη σύνταξη ή εγγυημένο εφάπαξ κεφάλαιο
ευελιξία καταβολών (είτε για το ποσό είτε για το χρόνο καταβολής και ανάλογα με την ασφαλιστική εταιρεία).
- δυνατότητα εξαγοράς πριν τη λήξη του προγράμματος βάσει των σχετικών όρων του εκάστοτε προγράμματος
- συνέχιση του προγράμματος και καταβολή του εγγυημένου κεφαλαίου σε συγγενικά πρόσωπα σε περίπτωση απώλειας ζωής, καθώς και
- προστασία του εγγυημένου κεφαλαίου από τον πληθωρισμό,
τις οποίες και συνδυάζουν με μία επένδυση σε αμοιβαία κεφάλαια. Για την επένδυση αυτή δε, συχνά δίνεται πλήθος επιπλέον δυνατοτήτων, είτε αυτές αφορούν την επιλογή ή και το συνδυασμό διαφορετικών αμοιβαίων κεφαλαίων, είτε τη φύση της σύνδεσής του με το εγγυημένο κεφάλαιο, είτε ακόμη και την είσπραξή του (εφάπαξ ή σε σύνταξη, ολική ή μερική εξαγορά κτλ.).

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © Εξασφαλισμένος - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -