Posted by : insurance solutions Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015


Αιφνιδιασμένοι δηλώνουν οι αναλυτές από την κίνηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) να καταργήσει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία με το ευρώ.
"Η απόφαση της SNB εκτιμώ ότι σχετίζεται με την επικείμενο Συμβούλιο της ΕΚΤ στις 22/1, στο οποίο ενδέχεται να αποφασιστεί η έναρξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, γεγονός που θα πιέσει ακόμη περισσότερο την ισοτιμία του ευρώ με τα ξένα νομίσματα", αναφέρει ο Τάκης Ζαμάνης της Beta ΑΧΕΠΕΥ και προσθέτει: "Υπό την έννοια αυτή οι Ελβετοί ενδέχεται να προχώρησαν σε αυτή την κίνηση προκειμένου να απελευθερώσουν το νόμισμα τους από τις επιπτώσεις που θα έχει μια ενδεχόμενη τέτοια απόφαση".

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κώστας Μπούκας, υπεύθυνος του τμήματος ομολόγων της Beta ο οποίος υποστηρίζει πως με την κίνηση αυτή η Τράπεζα της Ελβετίας δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο να υπάρξουν κερδοσκοπικές κινήσεις, εν όψει της έναρξης του ευρωπαϊκού QE, όπως όλα δείχνουν. “Εάν η ισοτιμία ευρώ – φράγκου παρέμενε κλειδωμένη, μετά από μια απόφαση για QE στην E.E. θα δινόταν η δυνατότητα να βγουν λεφτά ΄στην πλάτη της ΕΚΤ΄, με trading στο ευρώ έναντι του κλειδωμένου φράγκου”, αναφέρει. 

"Σημαντικό οικονομικό γεγονός" χαρακτηρίζει η FXCM "τον τερματισμό από την Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας της διατήρησης ισοτιμίας του EURCHF στο 1,20 επιδρά πρόσκαιρα πολύ αρνητικά στο ευρώ και το στέλνει κάτω από σημαντικά επίπεδα στήριξης στο 1.1730. Αυτό το γεγονός όμως από μόνο του δεν είναι αρκετό για να δημιουργήσει βιώσιμη καθοδική τάση".

"Αυτή είναι μια πολύ απροσδόκητη εξέλιξη", δηλώνει ο Vasileios Gkionakis, currency strategist τηςUniCredit όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. "Αυτή είναι μια ξεκάθαρη και σημαντική απόκλιση από τη ρητορική μέχρι σήμερα για ΄επιβολή της ελάχιστης ισοτιμίας με τη μεγαλύτερη δυνατή αποφασιστικότητα΄. Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο ανησυχώ για τις επιπτώσεις στην αξιοπιστία της SNB… η αλλαγή στην  γλώσσα ήταν πολύ απότομη".

"Όλοι εκτιμούσαν ότι το ελάχιστο επίπεδο θα παρέμενε σε ισχύ και πλέον πρέπει να το ξανασκεφτούν. Οι αγορές διασπούν τεχνικά στοπ αυτή τη στιγμή, είναι αδύνατο να πει κανείς σε όρους επιπέδων που θα σταματήσει αυτό", αναφέρει ο Geoffrey Yu, currency strategist της UBS.

Ο Yu σημειώνει ότι η κεντρική τράπεζα περιμένει μαζικές εισροές σε περιουσιακά στοιχεία σε ελβετικό φράγκο όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκινήσει ένα ευρύ πρόγραμμα αγορών ομολόγων – το οποίο αναμένεται αργότερο αυτό το μήνα. "Θα ήταν πολύ δύσκολο να υπερασπιστεί το ελάχιστο επίπεδο", προσθέτει.

Η απόφαση της SNB θα έχει "τεράστιες επιπτώσεις" στην αγορά συναλλάγματος, δεδομένου του τεράστιου μεγέθους των τοποθετήσεων των επενδυτών στο νόμισμα, δηλώνει οPaul Lambert, επικεφαλής νομισμάτων της Insight Investment

"Η απόφαση της SNB σήμερα βαθαίνει το πείραμα της Ελβετίας με την αντισυμβατική νομισματική πολιτική", δηλώνει ο Alex Dryden, strategist τηςJ.P. Morgan Asset Management. "Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες η SNB επέβαλε το πρώτο αρνητικό επιτόκιο από την δεκαετία του 1970 και σήμερα εγκατέλειψε την ελάχιστη ισοτιμία του 1,20 στο EUR/CHF. Η SNB ελπίζει ότι αυτό θα αποτρέψει τους επενδυτές από το να βλέπουν το ελβετικό φράγκο ως ασφαλές καταφύγιο και ως εκ τούτου να αποφευχθεί ένα αρνητικό σοκ στην ελβετική οικονομία. Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί ακόμα ένα στοιχείο που μπορεί να προστεθεί στον αυξανόμενο κατάλογο των εξελίξεων που τροφοδοτούν τη μεταβλητότητα στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές τις πρώτες εβδομάδες του 2015".

"Η ελβετική οικονομία παραμένει παγιδευμένη σε χαμηλό πληθωρισμό ή ακόμα και αποπληθωρισμό", αναφέρει οMichael Saunders, economist τηςCitigroup. "Η κίνηση της SNB πιθανότατα σηματοδοτεί μια αλλαγή τακτικής στο μίγμα των νομισματικών συνθηκών, με τα χαμηλότερα επιτόκια να αντισταθμίζουν την ανατίμηση. Μέχρι τώρα, ωστόσο, το συνολικό αποτέλεσμα της σημερινής απόφαση είναι μια σημαντική σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών, με τις αποπληθωριστικές επιπτώσεις από την ανατίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας να υπερβαίνει κατά πολύ την τόνωση από τη μείωση των επιτοκίων. Εάν διατηρηθεί η ανατίμηση, η SNB θα κόψει πιθανότατα τα επιτόκια της ακόμα πιο βαθιά σε αρνητική περιοχή".

Από την πλευρά του ο Simon Derrick, chief strategist της BNY Mellonσημειώνει: "αυτό δείχνει ότι η SNB είτε θεωρεί πως η ρωσική κρίση θα μπορούσε να ενταθεί ή πιο πιθανό πιστεύει ότι ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ είναι προ των πυλών".

Η νορβηγική DNB Bank σημειώνει ότι η απόφαση της SNB θα αυξήσει τη μεταβλητότητα στην αγορά. "Η κίνηση της SNB θα κρατήσει υψηλότερα τη μεταβλητότητα για περισσότερο και σε αυτό το πλαίσιο θα χρειαστεί περισσότερο για τη νορβηγική κορόνα να δει πιο ισχυρά επίπεδα", σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Η Evelyn Hermman, οικονομολόγος της BNP Paribas, δήλωσε ακόμη ότι η απόφαση να καταργηθεί η ελάχιστη ισοτιμία, «μας αιφνιδίασε». Η ανατίμηση του φράγκου σημαίνει χαμηλότερες τιμές εισαγωγής, αύξηση των πτωτικών πιέσεων στον ελβετικό πληθωρισμό και θα επιδεινώσει την ανταγωνιστικότητα των ελβετικών εξαγωγών, τουλάχιστον για εκείνες τις εξαγωγές που έχουν προορισμό την ευρωζώνη (περίπου το 55% του συνόλου).


Πηγή:www.capital.gr

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © Εξασφαλισμένος - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -