Posted by : insurance solutions Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015


Ρεπορτάζ: Αναστασία Παπαϊωάννου

Αιφνιδιαστικά και με το επιχείρημα ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν από το κατώφλι του Εκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, έως ότου ξεκαθαρίσει η σχέση με την τρόικα αμέσως μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, άρα σε ακριβότερο δανεισμό, οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν σε μικρή αύξηση του spread στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, η αύξηση κυμαίνεται από 20 έως και 50 μονάδες βάσης, κίνηση που έγινε από τις τράπεζες τον τελευταίο μήνα. Ουσιαστικά, το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων προκύπτει από το επιτόκιο του euribor 3μήνου συν ένα περιθώριο (spread), το οποίο κατά μέσο όρο διαμορφώνεται στην αγορά στις 400 μονάδες βάσης. Από το καλοκαίρι του 2014 είχαν προχωρήσει σε δειλή μείωση του περιθωρίου στις 380 έως και στις 350 μονάδες βάσης, 3,8% και 3,5% αντίστοιχα.

Η ανατροπή, όμως, του σκηνικού και η εν δυνάμει καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας με την τρόικα οδήγησαν τις τράπεζες να αυξήσουν, να επαναφέρουν στα πρότερα επίπεδα, εκ νέου τα επιτόκια μετακυλίοντας, έστω και σε μικρή κλίμακα, το κόστος στην πελατεία τους.

Τα επιχειρήματα

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι η «επαναφορά», όπως τη χαρακτηρίζουν, των επιτοκίων στα επίπεδα προ του καλοκαιριού του 2014 οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον, στο γεγονός ότι μετά τον Νοέμβριο το σκηνικό άλλαξε άρδην όσον αφορά τις σχέσεις της ελληνικής οικονομίας με τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου. «Οι αγορές έκλεισαν εν μιά νυκτί. Επομένως, διεκόπη βιαίως η πρόσβαση σε δανεισμό μέσω ομολογιακών εκδόσεων», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Ολόκληρο το σύστημα προετοιμάζεται, την ίδια στιγμή, για πιθανή προσφυγή στον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος. Που σημαίνει αυτομάτως ότι θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού κοντά στο 1,55%. Και αυτό όταν το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαμορφώνεται στο 0,10%».
http://www.real.gr

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © Εξασφαλισμένος - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -